Odgadnij wzór na n-ty wyraz ciągu rekurencyjnego
Haze323: Witam, prosiłbym o pomoc w znalezieniu lub raczej "odgadnięciu" wzoru ogólnego ciągu
rekurencyjnego.
Dane:
a1=1
an+1=12an+2
Bardzo mi zależy na tym zadaniu.
6 sty 10:43
Haze323: Temat do zamknięcia, udało mi się już samemu znaleźć

a
n=4−3*(
12)
n−1
6 sty 10:55
jc:
a1 = 1
a2 = 1/2 + 2
a3 = 1/4 + 1 + 2
a4 = 1/8 + 1/2 + 1 + 2
a5 = 1/16 + 1/4 + 1/2 + 1 + 2
a6 = 1/32 + 1/8 + 1/4 + 1/2 + 1 + 2 = 1/32 + 3 + 1−1/8 = 1/32 −1/8 + 4 = 4 − 3/25
an = 4 − 3/2n−1 ?
6 sty 10:59
Haze323: Bardzo dziękuję za pomoc
6 sty 11:11