ciagi
co robie zle: suma wszystkich wyrazow nieskonczonego ciagu geometrycznego (an) jest rowna 2, a suma
wszystkich wyrazow tego ciagu o numerach nieparzystych rowna
√2.Oblicz iloraz ciagu (an).
robie to tak
a
1+a
3+a
5
oczywiscie q∊(−1,1)
{a
1=2−2q
{a
1=
√2−
√2q
2
2−2q=
√2−
√2q
2
√2q
2−2q=
√2−2
q(
√2q−2)=
√2−2
q=
√2−2 v
√2q−2=
√2−2
q=1 nie nalezy
a pierwsza odp. nie zgadza sie z odpowiedzia
6 sty 10:34
ICSP: q(√2q − 2) = √2 − 2
i stąd :
q = √2 − 2 v √2q − 2 = √2 − 2
Skąd takie przejście?
6 sty 10:51
ICSP: | | a1 | | a1 | | a1 | | 1 | | 1 | |
√2 = |
| = |
| = |
| * |
| = 2 * |
| |
| | 1 − q2 | | (1 − q)(1 + q) | | 1 − q | | 1 + q | | 1 + q | |
6 sty 10:52
co robie zle: wyszlo q=√2−1
6 sty 10:58
co robie zle: dzieki za pomoc
6 sty 10:59
Matem: N
8 sty 16:36