JAKI TO TRÓJKĄT ?
beti19: Czy trójkąt o bokach długości 5cm, 6cm i 10 cm jest trójkątem ostrokątnym,
rozwartokątnym czy prostokątnym ?
Odpowiedź uzasadnij w obliczeniach . ( PROSZĘ POMÓŻCIE JAK TO ROZWIĄZAĆ ?)
6 sty 08:41
5-latek: Zagladamy do ksiazki do geometrii a tam stoi jak
byk 
a
2+b
2=c
2 trojkat prostokatny
a
2+b
2<c
2 −− zobaczyc
a
2+b
2>c
2 to samo
dzialaj .
6 sty 09:13
5-latek: Masz a=5 b=56 c=10
6 sty 09:14
Janek191:
Cześć 5 − latku
Nie istnieje Δ o bokach długości: a = 5 b = 56 c = 10
6 sty 09:31
beti19: Dzięki 5−latku za naprowadzenie
czyli tak c
2 > a
2 + b
2 − to wówczas trójkąt rozwartokątny
10
2 > 5
2 + 6
2
100 > 25 + 36
100 > 61
Odp. Trójkąt o podanych wymiarach jest trójkątem rozwartokątnym

Jeszcze raz dziękuję
6 sty 10:00
Saizou :
Albo, wiedząc że największy kąt leży na przeciwko najdłuższego boku + podpierając to tw.
cosinusów
mamy
10
2=5
2+6
2−2•5•6•cosα gdzie α to kąt leżący na przeciwko boku o dł. 10
100=25+36−60cosα
39=−60cosα
| | 39 | |
cosα=− |
| , cosinus jest ujemny, wiec α∊(90o, 180o), czyli trójkąt jest rozwartokątny |
| | 60 | |
6 sty 10:11
5-latek: Witam

Zauwazylem ze napisalem b=5 zamiast 6 i pewnie tej 5 nie skasowalem
6 sty 10:18