całki
gosia: ∫x2arcsinxdx
6 sty 00:02
Adamm: | | x3 | | 1 | | x3 | |
∫x2arcsinxdx = |
| arcsinx− |
| ∫ |
| dx |
| | 3 | | 3 | | √1−x2 | |
| | x3 | |
∫ |
| dx, sint=x, costdt=dx |
| | √1−x2 | |
∫sin
3tdt = ∫sint(1−cos
2t)dt, e=cost, de=−sintdt
| | e3 | | cos3t | | (1−x2)3/2 | |
∫e2−1 de = |
| −e+c= |
| −cost+c= |
| −(1−x2)1/2+c |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | x3 | | (1−x2)3/2 | | (1−x2)1/2 | |
∫x2arcsinxdx = |
| arcsinx− |
| + |
| +c |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
6 sty 00:15
Mariusz:
A po co cyklometryczne podstawienie pchać
Można podstawić za pierwiastek t=√1−x2
Całki postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
mogą być sprowadzone do całek z funkcji wymiernych podstawieniami
1. a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
2. a<0
Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0 w przeciwnym przypadku trójmian kwadratowy
pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Z podstawienia obliczasz
x= ?
√ax2+bx+c= ?
Różniczkujesz funkcję x aby znaleźć dx
6 sty 09:35