koła i ich jednokładność
henio: Różnica pól dwóch kół jednokładnych jest równa 135pi cm2. Różnica obwodów tych kół jest równa
18pi cm. Oblicz skalę jednokładności.
5 sty 23:13
piotr: k − skala
(k2−1)r2=135
2(k−1)r=18
⇒k=4, r=3
5 sty 23:36
Janek191:
P
1 − P
2 = k
2 π r
2 − π r
2 = 135 π / : π
( k
2 − 1) r
2 = 135
L
1 − L
2 = k*2π r − 2π r =18 π / : 2π
| | 9 | |
k r − r = 18 ⇒ r = |
| |
| | k − 1 | |
więc
| | 81 | |
( k2 − 1)* |
| = 135 / * ( k2 − 2k + 1) |
| | ( k −1)2 | |
81 k
2 − 81 = 135 k
2 − 270 k + 135
54 k
2 − 270 k + 216 = 0 / : 54
k
2 − 5 k + 4 = 0
( k − 1)*( k − 4) = 0
k = 4
=====
===============
6 sty 09:48
Eta:
Z treści zadania:
k −−− skala jednokładności , r −−− dł. promienia okręgu
kr−r=9
k2r2−r2=135 ⇒ (kr−r)(kr+r)=9*15 ⇒ kr+r=15 ⇒ kr−r+2r=15 ⇒ 2r=15−9 =6 ⇒ r=3
to: 3k−3=9 ⇒ k=4
6 sty 14:39