matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
naksklos:
powie mi ktos w jakiej kolejnosci liczymy taka granice?
n
4
a
n
=
(3n+5)
4
5 sty 23:03
azeta:
granice tego typu − wyłączamy wspólny czynnik, który się skróci. nie wiem, czy dobrze to ubrałem w słowa, w każdym razie chodzi o to:
n
4
n
4
1
=
=
co przy n→
∞
jest równe
5
(n(3+
))
4
n
5
n
4
(3+
)
4
n
5
(3+
)
4
n
1
3
4
5 sty 23:06
naksklos:
dzieki!
5 sty 23:13