granica
naksklos: podaj granice
a
n =
√3n2 − 2n + 3 −
√3n2 + n − 1
| | − √3 | |
umiem to obliczyc ale wynik wychodzi mi zle od razu mowie ze w ksiązce mam wynik |
| |
| | 2 | |
5 sty 22:22
Jack: w ksiazce jest poprawnie
5 sty 22:39
naksklos: ale dlaczego tak? mi wychidzi wynik −3/√3 +√3
5 sty 22:40
Jack:
| | √a + √b | | a−b | |
√a − √b = (√a − √b) * |
| = |
| |
| | √a + √b | | √a+√b | |
wykorzystaj to
5 sty 22:41
Adamm: | −3 | | −3 | | −3√3 | | √3 | |
| = |
| = |
| =− |
| |
| √3+√3 | | 2√3 | | 2*3 | | 2 | |
pewnie wyszedł ci taki wynik jaki napisałem
5 sty 22:42
Jack:
| | −3 | | −3√3 | | −√3 | |
... = lim |
| = |
| = |
| |
| | 2√3 | | 2*3 | | 2 | |
5 sty 22:43
naksklos: dziekiii

nie wiedzialem co dalej z tym zrobic po prostu
5 sty 22:48
Adamm: przynajmniej policzyłeś tą granicę, to już coś
5 sty 22:50