Geometria analityczna
Fran: Mam problem z następującymi trzema zadaniami:
1. Punkt K jest środkiem ciężkości trójkąta ABC, gdzie A(1, −9), B(7, 6), C(−2, 12). Wyznacz
wektor CK.
2.Dany jest punkt E(0, 2) i prosta p: y= −4. Wszystkie punkty płaszczyzny, których odległość od
punktu E jest równa odległości od prostej p, należą do paraboli. Wyznacz ją.
3. Obrazem okręgu o: (x−2)2 + y2 = 3, w przekształceniu P określonym wzorem P((x,y)) = (2x −
1, 4 − 2y), gdzie x, y ∊ R, jest okrąg o środku S i promieniu r. Wyznacz ten okrąg.
5 sty 22:20
Alky: Odnośnie 1 jest chociażby wzór na środek ciężkości trójkąta ( jest w kartach, sory jestem
leniwy

) potem tylko wektor z 1 punktu do 2 to ez
Do 3 mnożysz x i y przez przekształcenie i zamieniasz znowu na rówanianie okręgu i widać
wszystko ładnie
2 aż dam się oszaleć i zrobię bo mam przeryty beret i ledwo rozumiem co tu jest napisane
5 sty 22:28
===:

2)
5 sty 22:41