Znaleźć równania normalne i parametryczne płaszczyzny:
Miś: Witam mam takie polecenie jak w tytule i taki podpunkt
przechodzącej przez punkt A = (−2, 5, 4) oraz prostopadłej do osi Oy.
nie mogę sobie wyobrazić rysunku tej płaszczyzny. Policzyć umiem, potrzebuję trzy punkty dwa
wektory i liczę normalne a parametryczne jeden punkt dowolny i dwa wektory
5 sty 21:44
Mila:

A = (−2, 5, 4)
1) [0,1,0] − wektor kierunkowy osi OY jest wektorem normalnym szukanej płaszczyzny
0*(x+2)+1*(y−5)+0*(z−4)=0
π: y−5=0 − równanie ogólne płaszczyzny
2)
równanie parametryczne np. takie:
u
→=[2,0,0]
v
→=[0,0,−4]
x=−2+2t+0s
y=5+0t+0s
z=4+0t−4s
s,t∊R
Krócej:
x=−2+2t
y=5
z=4−4s
======
5 sty 22:36
Miś: y−5=0 to chyba równanie normalne płaszczyzny?
5 sty 22:45
Mila:
Na to wygląda. Wyszło od razu, bez potrzeby normalizacji.
N=√A2+B2+C2=√1=1 wsp. normalizacji
5 sty 22:48
Miś: a jeszcze pytanko skąd się wzięły wektory u i v?
5 sty 22:50
Mila:
Zmieniłam oznaczenie.
W poprzednim wpisie , źle zapisałam oznaczony punkt w układzie , ma być:
P= (−2, 5, 4) to dany punkt
To są wektory leżące w szukanej płaszczyźnie.
A=(0,5,4)
PA→=[2,0,0]
C(−2,5,0)
PC→=[0,0,−4]
5 sty 23:00
Miś: Teraz rozumiem dziękuję
5 sty 23:04
Mila:
5 sty 23:10