Transfomanta
dipsi: zadanie z transformanty
Proszę o pomoc
5 sty 19:59
Mariusz:
f(t)= te
5t
| | s−5 | | 1 | |
G(s)= |
| + |
| |
| | (s−5)2 | | (s−5)2 | |
g(t)=(t+1)e
5t
5 sty 20:30
dipsi: super, dziekuje bardzo
a mam jeszcze jedno pytanie
jak rozłożyć takie coś
| | 3s2+s−19 | |
F(s)= |
| |
| | (s−2)(s2−s+7) | |
5 sty 20:38
Mariusz:
Pamiętasz rozkład na sumę ułamków prostych ?
5 sty 20:55
dipsi: hmmmm, nie bardzo wiem dlaczego tak
| | A | | Bs+C | |
a można |
| + |
| ? |
| | s−2 | | s2−s+7 | |
5 sty 23:13
Mariusz:
Dlatego że później będziesz z przesunięcia korzystał i wtedy przyda się postać kanoniczna
więc lepiej od razu
Możesz też użyć zespolonego rozkładu
5 sty 23:41
dipsi: | | 1 | |
to zapytam tak skąd mam wiedzieć że to akurat |
| ? |
| | 2 | |
5 sty 23:47
Mariusz:
Pamiętasz jak sprowadzać trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej
albo chociaż wzory skróconego mnożenia ?
6 sty 00:00
dipsi: powiem tak, wszystkie przykłady które miałam zrobić przez rozkład na ułamki proste mi wychodzą,
oprócz tego
czy możesz mi wytłymaczyć skąd na początku już wiesz że coś bedzie przesuwane?
6 sty 12:40