Obliczyć wartości funkcji
Adek: Oblicz:
| | ⎧ | x+1 x<0 | |
| f(x) = | ⎨ | 1 0<=x<=2 |
|
| | ⎩ | x3 −1 x>2 | |
Może mi ktoś przypomnieć jak to się robiło? Bo niestety nie pamiętam już tego.
5 sty 18:13
KKrzysiek: dla 0 i 2
5 sty 18:15
Jack:
f(0) = f(2) = 1
?
5 sty 18:17
Adamm: masz na myśli pewnie zbiór wartości
x+1 dla x<0, z rysunku odczytujemy że y∊(−∞;1)
x3−1 dla x>2, również z rysunku możemy odczytać że y∊(7;∞)
odp. y∊(−∞;1>∪(7;∞)
5 sty 18:17
Adek: Czyli właściwie to polega na wstawianiu za x liczb i sprawdzaniu czy spełnia wszystkie warunki?
5 sty 18:19