Oblicz granice
Monika: Korzystając z reguły de L'Hospitala obliczyć granice:
| | 1 | | 1 | |
limx−>0+=( |
| − |
| ) |
| | 1−cosx | | x2 | |
Obliczy mi ktoś to krok po kroku?
5 sty 18:08
zef: | 1 | | 1 | | x2−1+cosx | |
| − |
| = |
| |
| 1−cosx | | x2 | | x2(1−cosx) | |
| | x2−1+cosx | | 2x−sinx | |
[ |
| ]'= |
| |
| | x2(1−cosx) | | 2x−2xcosx+x2sinx | |
| | 2x−sinx | |
i licz granicę z |
| |
| | 2x−2xcosx+x2sinx | |
5 sty 18:14
Monika: Aa, już widzę swój błąd, dzięki
5 sty 18:21
Adamm: zef, źle napisałeś, nie pochodna z całości tylko z mianownika i z licznika
| 2x−sinx | | | |
| = |
| |
| 2x−2xcosx+x2sinx | | | |
| | x | | x | |
2 |
| −2 |
| cosx+x2>0 |
| | sinx | | sinx | |
2x(sinx)−2x(sinx)cosx+x
2sin
2x>0
2x(sinx)(1−cosx)+x
2sin
2x>0 mamy x>0 zatem nierówność jest prawdziwa (w odpowiednio bliskiej
odległości od punktu 0 mamy sinx>0)
5 sty 18:30
Jack: tylko zapis zly, ale poprawnie policzyl.
5 sty 18:36
Adamm: wiem, ale i tak się chciałem przyczepić, może to przeczyta i na przyszłość posłucha
5 sty 18:36
zef: Aj tak, masz rację
5 sty 20:39