mediana
żarnik:

Litera a−liczba danych
litera b− dane
Ile wynosi mediana?
Proszę,pomóżcie bo nawet nie wiem z którego rzędu liczyć...
13 sty 22:45
Sabin:
rząd 'a' przedstawia liczebności, rząd 'b' wartości
czyli jest 5 danych o wartości 0, 10 o wartości 1 itd...
wszystkich danych jest 5+10+30+... = 90
Ponieważ jest to liczba parzysta, to medianę liczy się wtedy jako średnią wartości najbliżej
środka.
| | a45+a46 | | 2 + 3 | |
mediana = |
| = |
| = 2,5
|
| | 2 | | 2 | |
gdzie a
45 to wartość 45−ej danej, a a
46 − 46−ej.
13 sty 23:30
żarnik: rozumiem... bo dokładnie rozpisane. ale mam jeszcze pytanie w związku z tym− jeśli byłaby to
liczba nieparzysta, to wtedy nie liczymy średniej wart. najbliżej środka?
13 sty 23:35
Sabin:
Jeśli byłaby to liczba nieparzysta, to wtedy środek po prostu JEST

przykład:
1 2 3 4 5 − 5 danych, jest środek (trójka)
1 2 3 4 − 4 dane, 'nie ma środka'
13 sty 23:38
żarnik: no cóż− faktycznie... można się pośmiać z mojej inteligencji jak widać

bywa.... ale
dzięki temu przynajmniej raz na zawsze zapamiętam tą medianę. dzięki^^
13 sty 23:47