matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Grek:
√
x+4
− 2
Oblicz granicę: lim x−>0
. Nie mam pomysłu, jak to rozwiązać.
x
5 sty 17:59
Jack:
(zastosuj metode jak przy usuwaniu niewymiernosci z pierwiastka):
√
x+4
−2
√
x+4
−2
√
x+4
+2
x+4−4
1
=
*
=
=
x
x
√
x+4
+2
x(
√
x+4
+2)
√
x+4
+2
zatem
√
x+4
−2
1
1
1
lim
= lim
=
=
x
√
x+4
+2
2+2
4
x−>0
5 sty 18:09
Grek:
Dziękuję bardzo
5 sty 18:11