wyznacz współrzędne w pewnej bazie w przestrzeni liniowej
baton: V = { [x, y, z, t, u ]: x – y + z – t + u = x – y + z – t − u = 0 }, v=(1, 4, 4, 1, 0 )
5 sty 17:05
Jack:
{x−y+z−t+u = 0
{x−y+z−t−u = 0
wyznaczmy sobie z jednego rownania jedna niewiadoma
np.
x = y − z + t − u
i podstawmy do drugiego rownania
y − z + t − u−y+z−t−u = 0
−2u = 0 −−> u = 0
zatem
x = y − z + t
stad nasza baza to
(x,y,z,t,u) = (y−z+t, y, z, t, 0) = y(1,1,0,0,0) + z(−1,0,1,0,0) + t(1,0,0,1,0) + u(0,0,0,0,0)
Czyli nasza baza to B = {(1,1,0,0,0),(−1,0,1,0,0),(1,0,0,1,0)}
(3 wektory liniowo niezalezne − sprawdz)
(1, 4, 4, 1, 0 ) = α(1,1,0,0,0) + β(−1,0,1,0,0) + γ(1,0,0,1,0)
{1=α−β+γ
{4=α
{4=β
{1=γ
Zatem nasz wektor w bazie B to (4,4,1)
Pewnie jc by to zrobil prosciej i inaczej , ale ja to widze tak.
5 sty 18:00