Liczbę 60 przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma ich kwadratów była
damian6699: Liczbę 60 przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma ich kwadratów była najmniejsza
13 sty 22:24
dona:
pomagam
13 sty 22:31
paziówna: a + b = 60 ⇒ b = 60 − a
a
2 + b
2 − najmn.
a
2 + b
2 = a
2 + (60 − a)
2 = 2a
2 − 120a + 3600
powstała funkcja kwadratowa. Jej wykresem jest parabola o ramionach skierowanych w górę. Osiąga
zatem najmniejszą wartość w wierzchołku:
b = 60 − 30 = 30
30 + 30 = 60
13 sty 22:32
Mariusz: x+y=60
x2+y2= min
x=60−y
(60−y)2+y2=min
y2−60y+1800=min
otrzymalismy parabolę. wylicz jej wierzchołek o otrzymasz szukany wynik
13 sty 22:33
damian6699: dobrze, dziękuję

mam jeszcze jedno zadanie znam rozwiązanie bo one są proste tylko chcę do
tego jakoś dojść rozwiązaniem
13 sty 22:33
Mariusz: dona mozesz zerknać na moje zadanie. Jest niebieskie
13 sty 22:34
damian6699: dziękuję ślicznie

Może takie: Który z prostokątów o obwodzie a ma największe pole?
13 sty 22:34
dona:
x+y =60 => x = 60−y
f(x) = ( 60 −y)
2 +y
2 = 2y
2 −120y +360 −−−to f. kwadratowa i ma mieć minimum
to x
min= 60−30= 30
zatem składnikami tej liczby są: 30 i 30
to wówczas 30
2 + 30
2 −−− ma wartośc najmniejszą równą 1800
13 sty 22:36
Mariusz: dona mozesz zerknać na moje zadanie. Jest niebieskie
13 sty 22:37
dona:
poprawiam chochlika
f(y) =.....
13 sty 22:38
damian6699: dobrze

prosiłbym jeszcze o to drugie zadanie
13 sty 22:41
paziówna: p,q − boki prostokąta
| | a | |
2(p + q) = a ⇒ q = |
| − p |
| | 2 | |
| | a | | ap | |
p*q = p( |
| − p) = −p2 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
Powstała funkcja kwadratowa. Jej wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi w dół. Osiąga
zatem największą wartość w wierzchołku:
13 sty 22:42
damian6699: dziękuję
13 sty 22:44
paziówna: żaden problem
13 sty 22:57