Narysuj wykres f-ji
Asia: Narysuj wykres funkcji
a) f(x) to reszta z dzielenia x przez 5, gdy x∊<−7;7> ∩ C
| | ⎧ | 0, gdy x jest liczbą parzystą | |
| b) g(x) = | ⎩ | 1, gdy x jest liczbą nieparzystą | x∊C
|
Niestety z rysowaniem wykresów funkcji mam problem a z czymś takim to nawet nie wiem jak
zacząć, będę bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógłby mi to wytłumaczyć
5 sty 14:51
Jerzy:
| | −7 | |
a) Ile wynosi reszta z dzielenia: |
| ? |
| | 5 | |
5 sty 14:54
Jerzy:
| | −6 | |
Ile wynosi reszta z dzielenia: |
| ? |
| | 5 | |
5 sty 14:55
Asia: mogłabym to policzyć tyle że nie wiem jak coś mi wyszło ale jakaś totalna głupota.
| | x | |
czy chodzi o to f(x)= |
| |
| | 5 | |
5 sty 15:04
5 sty 15:05
Asia: R(−1)?
5 sty 15:08
5 sty 15:10
Asia: R(0)
5 sty 15:14
5 sty 15:15
5 sty 15:21
Jerzy:
| −4 | |
| = 0 + R(−4) , bo: 5*0 + (−4) = −4 |
| 5 | |
5 sty 15:25
Asia: ah no tak

tylko że Ja dalej nic z tego nie rozumiem a rysowanie wykresów podobno jest takie
proste
5 sty 15:27
Jerzy:

Już jesteśmy blisko...
Mamy:
f(−7) = −2
f(−6) = −1
f(−5) = 0
f(−4) = −4
........... (resztę policzysz sama)
Na rysunku masz początek tego wykresu dla x = −1,−6,−5.−4
Po obliczeniu pozostałych f(x) ... do f(7) dorysyjesz resztę.
5 sty 15:31
Jerzy:
Tam miało być dla x = −7,−6,−5,−4
5 sty 15:32
Jerzy:
I dodatkow masz dla x = −3,−2
5 sty 15:33
Asia: | | x | |
ok czyli przy takich zadaniach po prostu liczę dla x od −7 do 7 z tego |
| podstawiając po |
| | 5 | |
kolei −7, −6..
i potem robię wykres dla x=−7 y=−2? Pytam bo muszę ułożyć to w głowie trochę po swojemu bo
pierwszy raz mam takie zadanie
I ten wykres potem jakoś się łączy?
5 sty 15:34
Jerzy:
Nie ...wykresem tej funkcji są pojedyńcze ( izolowane ) punkty.
5 sty 15:35
Jerzy:

b) Dla x parzystych punkt leży na osi OX, dla nieparzystych ma rzędną (y) = 1
5 sty 15:37
Asia: ok dziękuję to kiedy się łączy punkty a kiedy nie jest jakaś zasada?
5 sty 15:48
Jerzy:
Jeżel funkcja jest ciągła, a ta nie jest, bo jej dziedziną są tylko liczby całkowite.
5 sty 15:48
relaa:
Mam taką uwagę. Czy reszta z dzielenia nie powinna być czasem większa bądź równa 0 i
mniejsza od dzielnej?
Zatem reszta z dzielenia liczby −7 przez 5 wynosi 3.
5 sty 16:01
Asia: ok bardzo Ci dziękuję Jerzy bardzo mi pomogłeś
5 sty 16:04
maja: Zgadzam się z relaa. Reszta z dzielenia −7przez 5 równa się 3, −7:5= −2 i r.3 bo −2*5+3= −7
5 sty 16:50