Równanie logarytmiczne
Scyzoryk: 10(2*logx)+x(logx)=20
5 sty 14:17
Jerzy:
Zlogarytmuj obustronnie logarytmem dziesietnym.
5 sty 14:25
Scyzoryk: Hmm ciekawe, nie wiem czy dobrze zrobiłem mianowicie:
2logx + 2logx = log20
z czego wynika że x=5?
5 sty 14:40
Jerzy:
2logx + log2x = log20
5 sty 14:42
Omikron: logx*logx=log2x
5 sty 14:42
Scyzoryk: Ops błąd... matko
5 sty 14:43
Jerzy:
Teraz podstaw : logx = t
5 sty 14:44
relaa:
Do poprawy. Zadanie na pewno tak wygląda?
5 sty 15:04
Jerzy:
A czemu nie może tak wyglądać ?
5 sty 15:07
relaa:
Po zlogarytmowaniu stronami otrzymujemy
log[102log(x) + xlog(x)] = log20.
5 sty 15:08
Jerzy:
Upss.... faktycznie, teraz widzę mój bład
5 sty 15:11
Scyzoryk: Zadanie jednak wygląda nieco inaczej...
10
u+x
logx = 20
Gdzie u=(logx)
2
dokładnie tak... zadanie z kolosa... niby podstawy a strasznie się gubię, ale dziękuje za
odpowiedzi, pomogło w innym zadaniu
5 sty 15:49
relaa:
Dziedzina Twoja.
10log2(x) + xlog(x) = 20
10log2(x) + 10log(x) • log(x) = 20
10log2(x) + 10log2(x) = 20
2 • 10log2(x) = 20
10log2(x) = 10
Dokończ.
5 sty 15:57
Scyzoryk: Wow... Dziękuję, a jak z xlog(x) przekształciliśmy na 10log(x)*log(x)?
5 sty 16:16
relaa:
a = blogba
5 sty 17:08