grzes
agaa: Obrotny Grześ w przeddzień Dnia Kobiet kupił za 110 zł zonkile i tulipany od ogrodnika płacąc
80 gr za żonkila i 1 zł za tulipana. Następnego dnia Grześ sprzedał wszystkie kwiaty za
168zł(na rysunku jest podane że cena jego sprzedazy tzn jednego kwiatka wynosiła 1,60 za
tulipana i 1,20 za żonkila). Ile kwiatów kupił Grześ u ogrodnika?
13 sty 22:24
Sabin: Oznaczmy:
x − liczba żonkili
y − liczba tulipanów
wtedy w zakupie:
0,8x − wartość kupionych żonkili, a 1y − wartość tulipanów
a w sprzedaży
1,2x − wartość sprzedanych żonkili a 1,6y − wartość tulipanów
Rozwiązujesz układ:
0,8x + y = 110
1,2x + 1,6y = 168
(odp. x = 100, y = 30)
13 sty 23:26