moduł z parametrem
Lolalolalo: Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których równanie ||x+2|−3|=a−x ma nieskończenie
wiele rozwiązań. Podaj rozwiniecie dziesiętne ilorazu iloczynu znalezionych wartości przez ich
sumę.
5 sty 13:44
Jerzy:

Fioletowy to wykres: ||x+2| − 3|
Prosta: y = − x + a musi się z nim pokrywać.
5 sty 13:48
Lolalolalo: Nie rozumiem...
5 sty 13:54
Lolalolalo: Mogłabym prosić o obliczenia?
5 sty 13:56
Jerzy:
Czego ?
5 sty 13:56
Jerzy:
Obydwie proste muszą przechodzić przez II i IV ćwiartkę ( bo jest −x)
Teraz tak dobierz a, aby te proste pokrywały się z odpowiednimi fragmentami fioletowej krzywej.
5 sty 13:58
Lolalolalo: Ogólnie to całego zadania, nie wiem z którymi fragmentem ma się prosta pokrywać, jak zapisać
obliczenia i drugiej części zadania.
5 sty 14:00
Jerzy:
Popatrz na wykres.
Pierwsza prosta przechodzi przez punkty (−5,0) (−2,−3)
Druga przez: (0,1) (1,1)
5 sty 14:06
Lolalolalo: A nie da się tego zrobić bez wykresu? Niestety dla mnie to czarna magia.
5 sty 14:14
Mila:

Graficzny sposób jest najłatwiejszy.
f(x)=||x+2|−3|
g(x)≥0⇔a−x≥0, interesuje nas gdzie wykres (g(x) pokrywa się z wykresem funkcji f(x)
1) g(x)=a−x − prosta o ujemnym wsp. kierunkowym więc może mieć część wspólną AB⇔
a=1 gdzie (0,1)− punkt przecięcia z OY
g(x)=1−x dla x≥−2 i x≤1
lub
2)
g(x) ma część wspólną dla x≤−5
g(−5)=0 ⇔a−(−5)=0⇔a=−5
g(x)=−5−x
odp. a=1 lub a=−5
Metoda algebraiczna
Za chwilę.
5 sty 18:58
Mila:
||x+2|−3|=a−x
a−x≥0⇔x≤a
1)|x+2|=x+2 dla x≥−2 wtedy mamy równanie:
|x+2−3|=a−x
|x−1|=a−x⇔
x−1=a−x lub x−1=−a+x
pierwsze równanie może mieć tylko jedno rozw. a drugie :
dla 1=a ma nieskończenie wiele rozwiązań,
g(x)=1−x dla
x≥−2 i 1−x≥0 ⇔x∊<−2,1>
lub
2)
|x+2|=−x−2 dla x≤−2
|−x−2−3|=a−x i a−x≥0⇔
−x−5=a−x lub −x−5=−a+x
dla a=−5 równanie pierwsze ma nieskończenie wiele rozwiązań i −5− x≥0⇔x≤−5
g(x)=−5−x i x≤−5
5 sty 19:22
Lolalolalo: Dziękuję bardzo ❤
6 sty 08:45