układy równań
dipsi: Proszę o podpowiedz, Metoda eliminacji rozwiaiąż układ równań
x'(t) = 2x(t) + y(t) + 1
y'(t) = 4x(t) + 2y(t)
gdyby nie było tej jedynki to mamy układ jednorodny
z pierwszego równania wyznaczam y=x'−2x−1
wstawiam do drugiego x''−2x'=4x+2x'−4x−2
x''−4x'=−2
równanie jednorodne : x''−4x'=0
wielomian charakterystyczny λ2−4λ=0
rozwiazanie równania jednorodnego : x= C+D*e(4t)
ale co zrobić z tą 2?
Proszę o pomoc
5 sty 13:17
Benny: 0 jest pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego, więc przewidujesz rozwiązanie postaci x=At
x'=A
x''=0
−4A=−2
więc
5 sty 13:46
Mariusz:
x''−4x'=−2
u=x'
u'−4u=−2
Uzmiennianie stałych jest wygodniejsze i bardziej ogólne
Metoda operatorowa ma podobne zastosowanie co przewidywanie
ale jest wygodniejsza
5 sty 14:04
dipsi: ok, dziekuje
a jeżeli mam napisane że ten sam przykład mam zrobić metoda eulera, to nie mogę tego zrobić
prawda?
muszę najpierw dla jednorodnego eulerem a poźniej uzmiennianie stałych
dobrze myślę
5 sty 14:41
Mariusz:
Ja bym tak rozwiązywał , pamiętasz coś z algebry liniowej ?
Wartości i wektory własne
Rozkłady macierzy takie jak diagonalizacja czy nieco bardziej ogólny rozkład Jordana
5 sty 22:17