geometria analityczna-poziom podstawowy
plis: Punkt P nalezy do prostej o rownaniu 2x+3y−4=0 i jest jednakowo odlegly od punktow A=(1,−6)
oraz B(5,−2) oblicz odleglosc punktu A od punktu P.
licze symetralna
czyli punkt C(3,−4)
{−6=a+b
{−2=5a+b
z tego wynika
b=−7
a=1
y=x−7 to prosta AB
a
1*a
2=−1
y=−x+b
−4=−3+b
b=−1
y=−x−1
i tutaj nie wiem jak dalej .. robilem to tak ale zle mi wychodzi
| | 1 | |
wychodzi x= |
| ale nijak sie to ma do odpowiedzi |
| | 5 | |
odpowiedz to AP=4
√13
5 sty 12:38
Jerzy:
5 sty 12:55
Jerzy:
Jakie Ci wyszły współrzędne punktu P ?
5 sty 12:56
Jerzy:
P( −7,6)
d = √82 + 122 = √208 = 4√13
5 sty 12:58
plis: | | 1 | | −6 | |
wlasnie zle P( |
| , |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
5 sty 12:58
plis: jak obliczyles wspolrzedne punktu P?
5 sty 12:59
Jerzy:
| | 2 | | 4 | |
Masz złe równanie prostej wyjściowej. Ma być: y = − |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
5 sty 13:00
plis: dzieki juz wyszlo
5 sty 13:04