Rozwiąż równanie
NG: e1x(1−1x)=0
5 sty 12:14
Jerzy:
Dziedzina: R\{0}
| | 1 | |
... ⇔ 1 − |
| = 0 ⇔ x = 1 |
| | x | |
5 sty 12:18
NG: To można podzielić przez e z x w potędze?
5 sty 12:27
Jerzy:
A po co ? , przecież e1/x ≠ 0
5 sty 12:28
NG: a jak sprawdzić znak tej funkkcji? Liczyć jej pochodną? To już jest pochodna jednej funkcji
5 sty 12:29
cosinusx: | | 1 | |
1− |
| >0 −pomnóż przez x2 |
| | x | |
5 sty 12:32
Jerzy:
| | 1 | |
Znak tej pochodnej zależy tylko od znaku funkcji: g(x) = 1 − |
| |
| | x | |
5 sty 12:32
NG: 1−1x ≥0 dla x≥1 ∧ x∊D
1−1x<0 dla x<0 ∧x∊D
Muszę rozpatrzyć te dwa przypadki tak?
5 sty 12:39
Jerzy:
| | 1 | |
Naszkicuj sobie funkcję: g(x) = − |
| + 1 i określ jej znak. |
| | x | |
5 sty 12:43
Jerzy:

To jest wykres g(x)
5 sty 12:45