Ile pierwiastków ma x^3 1=0
piko666: Ile pierwiastków ma x3+1=0
13 sty 22:21
Mariusz: dwa −1 jest podwójna
13 sty 22:22
dona:
Nieprawda

x= −1 −−− jeden rzeczywisty

i dwa urojone
13 sty 22:24
piko666: Czyli jeden (podwójny)?
13 sty 22:25
Mariusz: a nie jeden urojony


jak właśnie z tym jest. bo jak podniesiemy −1 do kwadratu to nie ma
pierwiastka
13 sty 22:25
dona:
bo x3 +1= ( x +1)(x2 −x +1)
x = −1 dla x2 −x +1=0 −−− sprzeczność w zb. R
13 sty 22:25
Mariusz: racja
13 sty 22:26
dona:
100% racja
13 sty 22:27
dona:
dwa urojone

bo równanie kwadratowe ( "zgubiło" dwa rozwiązania w zb. R

A równanie st. 3 może mieć co najwyżej trzy rozwiązania
13 sty 22:30