Ciąg geonetryczny
Gagag: Dany jest ciąg geometryczny (an) określony wzorem an=(1/2) do potęgi n−2. Ile wynosi suma
sześciu początkowych wyrazów ciągu
5 sty 12:03
Jerzy:
1) Policz q
2) Policz a
1
5 sty 12:06
Gagag: q = (1/2)do potęgi n−2 i + 1 / (1/2) do potęgi n−2
Q=1 ?
Nie wiem czy dobrze to robię ..
5 sty 12:18
5 sty 12:20
Jerzy:
| | (1/2)n−1 | | 1 | |
q = |
| = (1/2)n−1 −n + 2 = |
| |
| | (1/2)n−2 | | 2 | |
5 sty 12:22
Gagag: Jeśli podstawie do wzoru to wyjdzie mi to co napisałam w pierwszej linijce
5 sty 12:22
Gagag: Dziękuję
5 sty 12:22