Metoda gradientów.
Zdesperowany student: Witam serdecznie wszystkich. Bardzo potrzebuję pomocy. Jako projekt dostałem za zadanie
zaprogramować algorytm
Fletcher−Reeves, dla formy kwadratowej. Mam tylko jeden problem, nie do końca rozumiem jak
działa zgodnie z modelem matematycznym.
A tak dokładniej nie rozumiem tego:
mam w kroku 2: xi = xi−1 + λi*si−1 gdzie si to gradient funkcji a xi−1 to punkt. Nie wiem jak
poprostu dodać te dwie rzeczy do siebie.
Czy to chodzi oto że np. jeśli x1= (2,3) a si−1 = [−6, −4] to dodaje i mam (2+λ*(−6),
3+λ*(−4))

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.