Wyznaczyć funkcję odwrotną.
klem3ns: Uzasadnić, iż istnieje funkcja odwrotna do funkcji f:R → (0; ∞), określonej wzorem
f(x)=3x−2. Wyznaczyć funkcję odwrotną.
no więc wyznaczyłem i wyszło mi f−1(x)=log3x + 2
tylko jak to teraz uzasadnić?
5 sty 11:16
5-latek: Wykres funkcji odwrotnej dodanej jest symetryczny wzgledem prostej y=x
Wiec narysuj te wykresy i zobacz czy tak jest
5 sty 11:19
Jerzy:
Funkcja f(x) = 3x−2 jest funkcją wzajemnie jednoznaczną, czyli bijekcją, a wiec jest
funkcją odwracalną.
5 sty 11:32