ttt
tade: pisał ktoś probna mature z nowej ery dzisiaj? jak poszło
5 sty 11:05
Mila:
Masz linka do tej matury?
5 sty 17:02
Benny: Rozszerzenie też było?
5 sty 17:12
tade: dzisiaj tylko podstawa chyba, w ogóle niemoge zadnych informacji znaleźć jak była próbna od
operonu to wszedzie jakies linki i wiadomosci a teraz nic
5 sty 17:28
zef: W środę pisałem polski a do teraz nie mogę znaleźć arkuszy :<
Matmy dzisiaj nie pisałem to nie wiem czy trudna czy łatwa była
5 sty 17:41
Mila:
A dlaczego Zef nie pisałeś? Chory?
5 sty 17:44
zef: Nauczyciele w naszej szkoli uznali, że nie ma sensu pisać tej matury skoro mamy za sobą tak
mało materiału. Czekamy na maturę z wydawnictwa pazdro, ona ma nam pokazać ile umiemy :<
5 sty 17:47
tade: nie jestem orłem z matmy, dla mnie zadania zamkniete były banalne nawet bez liczenia sie w
wiekszosci obyło, z otwartymi troche trudniej
nie zrobiłem jednego z prawdopodobienstwa bo jeszcze nie przerabialismy,
było np takie zadanie za 2pkt
dany jest trojkat o bokach a b c wykaż, że suma obwodow kól o srednicach a i b jest wieksza od
obwodu koła o srednicy c
napisałem
z własnosci trojkata dwa boki musza byc dłuższe od trzeciego: a+b > c
zatem aπ + bπ > cπ moze tak być?
5 sty 17:59
Mila:
Co teraz przerabiacie?
5 sty 17:59
Mila:
Tade dobrze.
5 sty 18:01
zef: Zajęliśmy się własnie pochodnymi, podręcznik z wydawnictwa pazdro dla klas 3.
5 sty 18:02
Mila:
zef, to są ładne zadania, ale sporo tego jest, geometria analityczna już była?
5 sty 18:05
zef: Geometria jeszcze przede mną
5 sty 18:07
zef: Zbiór zadań z klasy 2 poziom rozszerzony przerobiliśmy i teraz mamy dział 2 w zbiorze do klasy
3.
5 sty 18:08
tade: było jescze takie zadanie chyba za 2 albo 3 pkt (podam z innymi liczbami bo niepamietam)
dana jest funkcja f(x)=x2(a+1−b)+x(2a+b)x−7 wyznacz wspolczynniki a i b wiedzac ze funkcja ma
jednoelementowy zbior wartosci
pomyslalem ze jesli ma jednoelementowy zbior to musi byc to prosta stała zatem a=0 i b=0
przyrownalem 2+1−b=0 i 2a+b=0 i mi wyszło. czy o to chodzilo w tym zadaniu?
5 sty 18:09
zef: Tak, powinno się zgadzać.
5 sty 18:10
Alky: Mam pytanie, bo też pisałem dziś tą maturę i miałem problem z jendym zadaniem ( podobnie jak
zef nie miałem jeszcze prawdopodonieństwa kombinatoryki etc, jednak próbowałem to
robić na logikę. Zadanie brzmiało mniej więcej tak : Dane są koperty ponumerowane od 100 do
999. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania koperty z numerem parzystym i w którym występuje co
najmniej jedna 4.
Jako że tematu jeszcze nie miałem i robiłem po swojemu to pomysł mój był taki :
Pogrupowałem sobie te liczby tak żeby brać pod uwagę najpierw te które miają 4 na pierwszym
miejscu a więc jest ich 50 ( bo tylko parzyste )
Teraz 4 na drugim miejscu czyli w każdej setce jest 5 ( parzyste ) a więc 8*5 ( bo dla
czterystu nie biorę juz tego bo by się zdublowały )
Teraz 4 na trzecim miejscu więc w każdej setce jest takich opcji 8 ( znowu omijam X44 by się
nie dublowały i pomijam całą 400 bo juz mam to w 1 przypadku ) więc 8*8
| 154 | |
50 ⋁ 8*5 ⋁ 8*8 daje 154 wszystkich jest bodajże 900 więc |
| ( to do skrócenia jeszcze |
| 900 | |
oczywiście ) Czy mój tok rozumowania był choć trochę trafny ? Jeśli nie ( na co jest czoś
czuję dość duża szansa ) to może ktoś mi przybliżyć rozwiązanie ?
5 sty 19:46
tade: alky ile ci wyszło w zadaniu z suma wyrazow ciagów mniejszych od 33?
5 sty 19:58
Alky: Generalnie to zadanie z sumą zmaściłem totalnie, bo nawet nie przeczytałem do końca i uznałem
że jest na poziomie podstawówki ( zwłąszcza po tych zamknietych przy których przysypiałem ..
Rozumiem że podstawa, ale bez przesady ) i wyliczyłem zwyczajnie tą całą sumę wszystkich
wyrazów i podałem odpowiedź 728, a dopiero po wszsytkim dowiedziałem sięod znajomych, że na
końcu była wzmianka że one muszą być mniejsze od 33... W sumie prosty warunek, trzeba było
tylko znaleźć granicę od której są większe równe 33 a tak popłynęły pewnie minimum 3 punkty...
Standardowo skupienie 101 %
![](emots/2/jezyk1.gif)
Myślami juz pisałem informatykę xD z tego już myślęże nawet 3−4
pkt z prawdopodobieństwa kolejne 4 chyba bo nie wiem czydobrze srobiłem i juz 8 do tyłu
![](emots/2/kwasny.gif)
Jeszcze brakuje tylko żebym się pomylił i zamknięte źle przepisał na kartę odpowiedzi . RIP
5 sty 20:04
Alky: sory za .. literufki
5 sty 20:06
tade: A ostatnie zadanie z szescianem i wysokosciami ostroslupow? mi wyszlo ze wysokosc ostroslupa
wiekszego
| 10√3 | | 5√3 | | 5√3 | |
to |
| a malego |
| wiec roznica = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
5 sty 20:12
Alky: | 5√3 | |
Nie jestem pewny co w mianowniku, ale. |
| |
| coś | |
5 sty 20:14
Alky: Byłbym wdzięczny jakby ktoś mógł się wypowiedzieć na tematu postu z 19:46, bo jestem ciekaw
tego zadania
5 sty 20:18
Mila:
100−999− 900 liczb trzycyfrowych
450 − mamy liczb parzystych
A− numer koperty jest liczba parzystą w której występuje co najmniej jedna czwórka
A'− numer koperty jest liczba parzystą w której
nie występuje ani jedna czwórka
|A'|=8*9*4=288 − cyfra setek ze zbioru {1,2,3,5,6,7,8,9}
cyfra dziesiątek ze zbioru {0,1,2,3,5,6,7,8,9}
cyfra jedności ze zbioru {0,2,6,8}
|A|=450−288=162
| 162 | | 18 | | 9 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| 900 | | 100 | | 50 | |
5 sty 20:41
Alky: Eh, no tak... Myślałem w sumie czy by tak tego nie zrobił, ale zrezygnowałem
![](emots/2/kwasny.gif)
Całkime proste
zadanie. Czas się wziąć ostroa za naukę
![](emots/2/jezyk1.gif)
Dziękuję
5 sty 20:45
Mila:
Jeśli liczysz |A|, to można np. tak:
A1− występuje dokładnie jedna czwórka:
4XY − 9*4=36 liczb , cyfra jedności ze zbioru {0,2,6,8}
X4Y − 8*4=32
XX4−8*9=72
A2−występują dokładnie dwie czwórki
44Y − 4 liczby
X44− 8 liczb
4X4 9 liczb
A3 − występują 4 czwórki − jedna liczba
|A|=36+32+72+4+8+9+1=162
5 sty 20:47
Alky: No tak. Proste i logiczne. Teraz jak patrze na swój zapis to widzę w nim wylew ... Dzięki za
pomoc.
5 sty 20:56
Mila:
Jeżeli nie miałeś jeszcze prawdopodobieństwa, to trudno Ci było rozwiązać to zadanie.
5 sty 21:16
Metis: Łezka sie w oku kręci
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A rok temu też to pisałem
5 sty 21:23
Benny: Łezka to się zakręci jak sesja wejdzie
5 sty 21:24
Alky: Mila dzięki, ale było do zrobienia jednak
![](emots/2/jezyk1.gif)
Można było na to wpaść. W sumie to gdybym się
bardziej skupił to ta moja metoda była zbliżona do Twojej 2
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Byli i tacy tyrani, którzy
wypisywali sobie te 160 liczb xD
Metis pamiętam jak rok temu przeglądałem zadania które Eta Ci podrzucała
![](emots/2/jezyk1.gif)
Dobrze
pamiętam, że jesteś na PWr − informatyka ( wrzucałeś jakieś zadania z informatyki ). Jeśli się
nie mylę to możesz powiedzieć jaki wydział wybrałeś ? I jak Ci tam bo też zastanawiam się, ale
chyba będzie WIZ informatyka ew inżynieria systemów
5 sty 21:30
Metis: Benny![emotka](emots/1/smutny.gif)
Ale z Analizy może sesji nie będzie
Algebra to zło.
Cześć
Alky ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Studiuję na wydziale Elektroniki i nie Informatykę, a Elektronikę.
5 sty 21:39
Benny: Masz jakieś ustne?
5 sty 21:45
Metis: Nie, na 1 roku mam sesje z analizy i algebry.
5 sty 21:46
Alky: Ok, mój błąd
5 sty 21:47
Mila:
A jak mnie się kręci łezka. Wspominam swoje młode lata jako niezwykle radosne i szczęśliwe,
piękna była muzyka, wspaniali młodzi ludzie, mieszkanie w akademiku (żeńskim),
było bezpiecznie i wesoło. Chłopcy z Politechniki muzykowali i zachwycali koncertami.
Płaciło się symbolicznie złotówkę za wstęp na salę. Inni artyści też koncertowali w
akademikach.
Nie wiem kto im płacił, ale my −
studentki i studenci płaciliśmy symboliczna kwotę, 1zł − 5zł.
Wspaniali profesorowie na uczelni. I jakaś taka uczciwość dookoła.
Życzę Wam tego samego.
5 sty 21:48
Metis: Milu te−twoje czasy były piękne
![emotka](emots/1/kwiatek.gif)
Teraz się wszystko zmieniło
5 sty 21:49
Alky: ~Ale to już było~
~I nie wróci więcej~
Niestety teraz większość ludzi to .. leniwe parówy. Wydaje mi się że o wiele miej w nich werwy
i zapału. Czasy się zmieniają
5 sty 21:52
Mila:
Przemija postać świata. Ale to jest pocieszające, że są tacy młodzi jak Wy, ambitni i też
wspaniali.
5 sty 22:39
Alky: Daj spokój bo się rumienimy
5 sty 22:42
kuń: Alky a pisałeś próbną z operonu? jaka była w prównaniu do tej z nowej ery?
7 sty 22:50
Alek: Test
7 sty 22:54
8 sty 01:55
Tade: Eta rozwiazalabys otwarte jakbyś miała czas? Bo bym wiedział czy dobrze zrobiłem
8 sty 02:02
Adamm: zd 24. skoro zbiór wartości jest jednoelementowy to funkcja musi być stała, zatem
2a+b=0
a+b=4
a=−4
b=8
8 sty 02:05
Adamm: zd 25.
f(0)=4a+4
f(1)=2a+2
8(a+1)2≤16
(a+1)2≤2
−√2≤a+1≤√2
−√2−1≤a≤√2−1
8 sty 02:08
Adamm: zd 26. T: 8|(2a−2b)2+(2a)2−(2b)2
Z: a, b∊ℕ
D:
(2a−2b)2+(2a)2−(2b)2=8a2−32ab=8(a2−4ab)
8|8(a2−4ab) ⇔ 8|(2a−2b)2+(2a)2−(2b)2
c. b. d. o.
8 sty 02:12
Eta:
24/ a=−4, b=8
25/ a∊<−1−
√2, −1+
√2>
28/ cos36
o≈ 0,8090
29/ y= −x+13
26/ a=2n , b= 2k , n,k∊C
(a−b)
2+a
2−b
2= 2a(a−b)=4n*2(n−k) =
8(n(n−k)
c.n.u
8 sty 02:15
Adamm: T: La+Lb>Lc przy czym Lk to obwód koła o średnicy k
Z: a+b>c>|a−b|
D: Lk=2πk
La+Lb>Lc ⇔ 2πa+2πb>2πc ⇔ a+b>c
c. b. d. o.
8 sty 02:16
Adamm: to było 27
8 sty 02:16
Eta:
27/
W założeniu napisać : z nierówności trójkąta
8 sty 02:18
Adamm: trzeba to wyjaśniać?
8 sty 02:18
Eta: Trzeba
8 sty 02:19
Eta:
W zadaniach otwartych :
wyjaśniamy wszystko w komentarzach "jak chłop..... na rowie"
8 sty 02:21
gość2017: szkoda na to czasu
8 sty 10:41