rozwiąż równanie wielomianowe
klem3ns: Rozwiąż równanie wielomianowe:
x3 − 50x + 7 = 0
Jak je rozwiązać skoro nie mogę go podzielić, bo nie ma takiej liczby, która po podstawieniu da
0, więc skąd wziąć wspólczynnik a
5 sty 09:47
Mariusz:
Spróbuj podstawić x=u+v
Otrzymane równanie pogrupuj i zapisz w postaci układu równań
Układ równań przekształć tak aby był wzorami Viete dla trójmianu kwadratowego
5 sty 09:51
Mariusz:
W(7)=343−350+7=0
5 sty 09:52
klem3ns: A no, tak daleko nie szukałem

dziękuje
5 sty 09:55
klem3ns: próbuje podzielić ten wielomian przez (x − 7), ale z tego co widzę, to jest to niemożliwe.
Mógłby ktoś to potwierdzić?
5 sty 10:21
Jerzy:
Mogę potwierdzić, że nie potrafisz dzielić.
5 sty 10:29
Jack:

(x
3 − 50x + 7) : (x−7) = x
2 + 7x − 1
5 sty 11:17
Mariusz:
Możliwe że zapomniał o tym zerze jeśli próbował dzielić schematem Hornera
5 sty 13:28