q
q: Wyznacz współrzędne wektora v w pewnej bazie przestrzeni liniowej V
V = {[x, y, z, t ] : y + 2t = x + t = x – 2y – 5t }, v = (4, 6, 3, −2 )
jak krok po kroku zrobić to zadanie ?
5 sty 06:02
Jack:
Mamy zdefiniowana baze przestrzeni liniowej V,
V = {[x,y,z,t]} = y+2t = x+t = ...
Gdzie jest z ?
5 sty 12:25
Jack: w kazdym razie (jesli dobrze mysle, jesli to pewnie jest zle

)
nasza baza
B = {(−2,−3,0,1), (0,0,1,0)}
oczywiscie te wektory sa niezalezne, zatem
α(−2,−3,0,1) + β(0,0,1,0) = (4,6,3,−2)
{−2α = 4
{−3α = 6
{β = 3
α = − 2
[α,β] = [−2,3]
zatem moje pytanie,
Nie powinnismy najpierw rozszerzyc baze do przestrzeni R
4 ?
czyli "dodac" 2 niezalezne wektory do juz istniejacych?
(wiem, prawdopodobnie nie wiem o czym mowie)
Ale wektor (4,6,3,−2) nie moze sie zmienic w (−2,3) ?
5 sty 12:53
jc: Jack, u mnie widać z.
6+2*(−2)=2, 4+(−2)=2, 4−2*6−5*(−2)=2, a więc v ∊ V.
v ≠ 0, można wybrać bazę V, tak, aby wektor v był pierwszym wektorem tej bazy.
Wtedy pierwsza współrzędna v będzie równa 1, a pozostałe współrzędne będą zerami.
5 sty 12:54
Jack: można wybrać bazę V, tak, aby wektor v był pierwszym wektorem tej bazy.
Wtedy pierwsza współrzędna v będzie równa 1, a pozostałe współrzędne będą zerami.
Tych zdan nie rozumiem (o bazach sie dopiero ucze)
5 sty 12:57
Jack: jc
a nie wiesz jak to z moim rozumowaniem 12;53?
5 sty 13:10
jc: Może popatrzmy na nasz przykład.
Wybrałeś bazę: (−2,−3,0,1), (0,0,1,0).
Inną bazą będzie zbiór wektorów: (4, 6, 3, −2 ), (0,0,1,0).
W tej nowej bazie wektor (4, 6, 3, −2 ) ma współrzędne (1,0).
W Twojej bazie oczywiście wektor (4, 6, 3, −2 ) ma współrzędne (−2,3).
5 sty 13:41
Jack: ok, dzieki
5 sty 15:15