Spr
gg: generatory, bazę i wymiar przestrzeni liniowej:
2u−v+3w, u−2v−w, 3v+5w.
Ktoś mógłby spr?
rząd macierzy=2 liniowo zależne
V={lin(2,1,0),(−1,−2,3),(3,−1,5)
dimV=2
V1=(2,1,0)
v2=(−1,−2,3)
5 sty 05:07
Jack: rzad macierzy to liczba liniowo niezaleznych
5 sty 12:01
jc:
(2u−v+3w) − 2 (u−2v−w) − (3v+5w) = 0, a więc wymienione wektory są liniowo zależne.
5 sty 12:06
q: czyli jakie są generator baza i wymiar/
5 sty 12:14
jc: Wymieniłeś 3 wektory, będące kombinacją liniową trzech innych wektorów.
Trzy wektory nie będą tworzyć przestrzeni, chyba że będą to trzy zera.
Napisz sensownie pytanie.
5 sty 12:49