macierz przejścia
ww: w przestrzeni R3 wyznacz macierz przejścia
z bazy {(1,1,1),(1,0,1),(0,0,1)} do B'{(2,0,1),(1,1,1),(0,1,1)}
jak to wykonać krok po kroku
5 sty 03:21
Jack:
Pierwsza czesc zadania : (dla (2,0,1)
(2,0,1) = α(1,1,1) + β(1,0,1) + γ(0,0,1)
(2,0,1) = (α,α,α) + (β,0,β) + (0,0,γ)
(2,01) = (α+β+0 , α+0+0 , α + β + γ)
{2 = α + β
{0 = α
{1 = α + β + γ
podstawiamy srodkowe do dwoch pozostalych
{2 = β
{1 = β + γ
czyli γ = 1− 2 = − 1
zatem pierwszy wiersz macierzy przejscia to 0,2,−1
teraz
(1,1,1) = α(1,1,1) + β(1,0,1) + γ(0,0,1) (zauwaz, ze to juz liczylismy, wiec podstawmy odrazu
do koncowego)
(1,1,1) = (α+β+0 , α+0+0 , α + β + γ)
{1 = α + β
{1 = α
{1 = α + β + γ
trzeci analogiczne
5 sty 11:11