Matematyka finansowa
Studentka: Zad 1
w pewnym banku obowiązuje kwartalna kapitalizacja odsetek przy rocznej stopie procentowej 6%.
Jak należy zmienić roczną stopę procentową aby przy przejściu na kapitalizacje miesięczną
dotrzymać równoważności warunków oprocentowania?
Zad 2
Kapitał 10000 podwoił swoją wartość po 4 latach. Jaka będzie jego wartość po dalszych dwóch
latach przy takim samym oprocentowaniu?
5 sty 03:15
cosinusx: Zad.1
kapitalizacja kwartalna:
K=K
0*(1+6%*0,25)
4=K
0*1,015
4 −po roku
kapitalizacja miesięczna:
| | 1 | | p | | 1 | |
K=K0(1+p%* |
| )12=K0(1+ |
| * |
| )12= |
| | 12 | | 100 | | 12 | |
| | p | | 1200+p | |
=K0(1+ |
| )12=K0( |
| )12 −po roku |
| | 1200 | | 1200 | |
Czyli:
| | 1200+p | |
K0*1,0154=K0( |
| )12 |
| | 1200 | |
| | 1200+p | | 1 | |
1,0154=( |
| )12 −podnosimy do potęgi |
| |
| | 1200 | | 12 | |
(1,015)
1/3*1200−1200=p
p=5,97
5 sty 10:21
gość2017: kolokwium było o 8:15
5 sty 10:58
cosinusx: I co w związku z tym
5 sty 11:07