uzasadnić, że supA = 5.
klem3ns: | | 5n+7 | |
Dany jest zbiór A={ |
| : n ∊ N}. Korzystając z definicji uzasadnić, że supA = 5. |
| | n+2 | |
Kompletnie nie wiem jak za to się zabrać, jak skorzystać z definicji i w ogóle
5 sty 00:24
5-latek: Sup to chyba kres gorny tego zbioru
5 sty 00:32
Jack: tak, sup to kres gorny, zatem sup A to dowolna liczba ≥ 5
5 sty 00:35
klem3ns: | | 3 | |
skąd się wzięło 5 − |
| ? |
| | n+2 | |
5 sty 00:38
b.: A jaką masz definicję sup A? Bo żeby z definicji skorzystać, to trzeba ją znać
5 sty 00:48
Janek191:
| 5 n + 7 | | 5*(n +2) − 3 | | 3 | |
| = |
| = 5 − |
| |
| n +2 | | n +2 | | n +2 | |
5 sty 07:44