matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podziel trójkąt w stosunku 1:4
henio:
Dany jest trójkąt ABC. Podziel go prostą przechodzącą przez punkt A na dwa trójkąty takie, że stosunek ich pól jest równy 1:4.
5 sty 00:21
Mila:
Bok CB dzielimy na 5 równych części. CD=x DB=4x
1
x*h
2
1
=
1
*4x*h
2
4
5 sty 00:29