Łatwe
by: Proste zadanko.
Turyści postanowili wejść na Śnieżkę(1602 m n.p.m.). Oblicz temperaturę powietrza na szczycie,
wiedząc, że w Karpaczu(750 m n.p.m.) wynosiła ona 18 stopni Celcjusza.
13 sty 22:04
Sabin:
1602 − 750 = ...
Temperatura spada srednio o 0,5o (chyba) na 100 metrów wzniesienia...
13 sty 22:19
Mariusz: nie pamietam jak sie zmienia tem w zalezności od wysokości chyba 2 stopnie na 1000 m tak
13 sty 22:20
Mariusz: no właśnie, też nie wiem jak spada temperatura
13 sty 22:21
Mariusz: Sabin zerknąłbyś na moje zadanko − jest na niebiesko. Bardzo mi na tym zalezy
13 sty 22:21
Sabin: OK
13 sty 22:22
Mateusz: w obliczeniach załóz spadek temperatury z wysokoscią wynosi 0,5 oC na 100m tak sie przyjmuje w
obliczeniach jak nie ma podanej wartosci w zadaniu
13 sty 22:25
kobieta: Spada niby 0.6 stopnia na 100 m. Więc jak to obliczyć?
13 sty 22:26
Mariusz: 1602−750=852
852/100=8,52
0,6*8,52=5,1 stopnia spadnie
13 sty 22:28
kobieta: Dzięki
13 sty 22:29
Mateusz: czyli obliczamy wysokosc względną 1602m − 750m = 852m teraz
0,5OC→ 100m
x→852 x = 4,26 OC
18 OC−x = 4,26OC
x = 18OC−4,26OC = 13,74OC
13 sty 22:31