jak się liczy NWW i NWD wielomianów
Hala: jak się liczy NWW i NWD wielomianów
4 sty 22:43
jc: NWD możesz liczyć stosując algorytm Euklidesa.
NWW(f,g)=fg/NWD(f,g).
4 sty 22:56
Hala: nie znam jeszcze tego algorytmu jest jakiś prostszy sposób
4 sty 23:18
jc: Można od drugiej strony, ale dla wielomianów to chyba to samo.
Pomiń lepiej tą tajemniczą uwagę.
NWD(a,0)=a
Jeśli b ≠ 0, to NWD(a,b) = NWD(b, a mod b)
a mod b oznacza reszta z dzielenia a pzez b
NWD(15,4) = NWD(4, 3) = NWD(3, 1) = NWD(1,0) = 1
4 sty 23:26