matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Rats:
Oblicz granice
(x+1)
4
−(x−1)
4
1) lim
x
3
x−>
∞
2) lim x
2
(
3
√
x
3
+1
−x) x−>
∞
4 sty 22:39
Adamm:
(x+1)
4
−(x−1)
4
((x+1)
2
−(x−1)
2
)((x+1)
2
+(x−1)
2
)
=
=
x
3
x
3
4x((x+1)
2
+(x−1)
2
)
4(2x
2
+2)
2
1+
x
2
=
=
= 8
→8
x
3
x
2
1
4 sty 22:42
Adamm:
x
3
+1−x
3
x
2
(
3
√
x
3
+1
−x)=x
2
=
3
√
x
3
+1
2
+
3
√
x
3
+1
x+x
2
x
2
1
1
=
=
→
3
√
x
3
+1
2
+
3
√
x
3
+1
x+x
2
3
√
1+1/x
3
2
+
3
√
1+1/x
3
+1
3
4 sty 22:45