Punkt wewnatrz trojkata
5-latek:

Wewnatrz trojkata ABC wybrano dowolny punkt P i polaczono go z wierzcholkami B i C
Udowodnic ze kąt BPC jest wiekszy od kąta A
Wslkazowka Przedluzyc odcinek BP do przciecia z bokiem AC
4 sty 22:32
Jack:

W trojkacie ABC suma miar wszystkich katow to 180 :
α + p + q + r + s = 180
W trojkacie PBC rowniez suma miar wynosi 180 :
β + q + r = 180
Przyrownujemy do siebie :
α + p + q + r + s = β + q + r
α + p + s = β
α = β − p − s
skoro α = β odjac cos, gdzie te cos ma pewna miare, no to logiczne jest, ze α > β
c.k.d.
(wskazowka, aby zmylic ?

)
4 sty 22:59
Mila:

β=x+y>α
4 sty 23:05
5-latek:

Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam (Teraz spia juz to moge troche posiedziec .
Witaj
Jack 
dzieki za odpowiedz
Moglabys troche wiecej cos napisac o rozwiazaniu ?
Rozumiem ze x i y to kąty trojkata CDP
Wiadomo ze kąt β jest rowny sumie kątow x i y jako kąt zewnetrzny trojkata CDP
β=x+y
Teraz mam pytanie
z rysunku widac ze bedzie ion wiekszy od α
Pytanie .
Na jakiej podsatwie TY stwierdzilas ze on jest wiekszy od α?
4 sty 23:22
Jack: Witaj,
Tez mnie to ciekawi
4 sty 23:23
Mila:
Narysuj równoległą do AB przechodzącą przez D.
4 sty 23:29
5-latek:
Milu to zadanie jest przed rozdzialem o prostych rownoleglych przecietych sieczna
Ale sprobuje to narysowac
Kąty α s a rowne jako kąty odpowiadajace
Ale ten rozowy kąt γ jest wiekszy od kata α
czyli β= γ+δ
4 sty 23:49
Mila:
γ>α czyli β=γ+δ>α
4 sty 23:54
5-latek: Dziekuje
4 sty 23:55