Boki trojkata
5-latek: W trojkacie jeden z bokow jest rowny 1,3m drugi zas 6,1m Okreslic jakie odcinki moga byc
trzeciem bokiem trojkata
jesli maja one byc wyrazone w calkowitych metrach
Odp to 5,6m i 7m
jesli wezniemy pod uwage ze najkkrotszy bok w tym trojkaie wynosi 1,3 a najdluzszy 6,1m
6,1<1,3+x
z drugiej strony tez x>6,1−1,3
Tak w ogole to nie rozumiem tego zadania
jeszcze ze jeden bok bedzie rowny 5,6 m( w tym przypadku ) to moge zrozumiec bo obwod wtedy
bedziw wyrazny w calkowitych metrach
natomiast odpowiedzi 7m nie rozumiem
4 sty 22:13
5-latek:
4 sty 23:56
Jack:
z nierownosci trojkata
|6,1 − 1,3| < c < |6,1+1,3|
4,8 < c < 7,4
5 sty 00:01
5-latek: Drugi przypadek nalezy wziac pod uwage gdy najkrotszt\y to 1,3 drugi z kolei 6,1 i nalezy
obliczyc najdluszy bok .
Tak mysle
5 sty 00:02
5-latek: dziwne to zadanie jest
5 sty 00:05
Mila:

1,3+x>6,1⇔x>4,8
i
1,3+6,1>x
7,4>x⇔
4,8<x<7,4
x=5m lub x=6m lub x=7m
5 sty 00:10
Mila:
Dobranoc
5 sty 00:11
5-latek: Dobranoc
Milu
5 sty 00:12
Jack: Aaaa, no teraz sie domyslilem o co chodzi.
Napisales "odp to 5,6 i 7m"
myslalem ze chodzi o 5 przecinek 6
a to chodzilo, ze odpowiedziami sa
5m, 6m i 7m.
Zatem sie zgadza, bo z nierownosci trojkata mamy 4,8 < c < 7,4
a calkowite wartosci to 5,6,7.
5 sty 00:13
5-latek: Powiem CI ze jak tez tak zrozumialem ze jest 5,6m i dlatego sie tak glowilem nad tym
5 sty 00:15