????????????????
ewa: 1. Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m
(m2−4) m2−2(m+2)x+1=0
2.Rozwiąż:
a) x3−3x2−|5x−15|=0
b) |x4−1|<3x3−3
3. Dany jest wielomian W(x)=x3+kx2−4
a) wyznacz współczynnik K tego wielomianu wiedząc, że wielomian ten jest podzielny przez
dwumian x+2
b) Dla wyznaczonej wartości K rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego pierwiastki.
13 sty 21:50
Anna: pomogę
13 sty 21:53
Anna:
ewa, w pierwszym zadaniu ma być z pewnością (m2−4)x2 ...., prawda?
13 sty 21:56
ewa: tak
13 sty 21:58
ewa: a dalej?
13 sty 21:59
Anna: Zaraz napiszę.
13 sty 22:01
Anna: Zad. 1) (m2−4)x2 − 2(m+2)x + 1 = 0
− 2 rozwiązania, gdy: a≠0 i Δ≥0
a≠0 ⇔ m2 − 4 ≠ 0 ⇔ m ≠2 ∧ m ≠ −2
Δ ≥ 0 ⇔ b2 − 4ac ≥ 0
Δ = [−2(m+2)]2 − 4(m2−4) = 4(m2+4m+4) − 4m2 + 16 =
= 16m + 32
Czyli Δ ≥ 0 ⇔ 16m + 32 ≥ 0 ⇔ m ≥ −2
Zatem 2 rozwiązania są dla m ∊ (−2, 2) ∪ (2, ∞)
− 1 rozwiązanie, gdy Δ = 0 ⇔ 16m + 32 = 0 ⇔ m = −2
− 0 rozwiązań , gdy Δ < 0 ⇔ 16m + 32 < 0 ⇔ m < −2
Będę posyłać po jednym zadaniu. Za moment kolejne.
13 sty 22:14
Anna:
Zad. 2a) x3 − 3x2 − I5x − 15I = 0
10 5x − 15 ≥ 0 ⇒ x ≥ 3
x3 − 3x2 −5x + 15 = 0
X2(x − 3) − 5(x − 3) = 0
(x − 3)(x2 − 5) = 0
(x−3)(x−√5)(x+√5) = 0
I I I
x= 3 x=√5 x=−√5 Założenie spełnia tylko liczba x = 3
20 5x − 15 < 0 ⇒ x < 3
x3 − 3x2 −(−5x + 15) = 0
x3 − 3x2 + 5x − 15 = 0
x2(x−3) + 5(x−3) = 0
(x−3)(x2 + 5) = 0
I I
x=3 brak pierw. Brak rozwiązań spełniających założenie 20.
Odp. x = 3
13 sty 22:29
Anna:
Zad. 3.
a) Wielomian W(x) = x3 + kx2 − 4 jest podzielny przez dwumian (x+2), stąd wynika, że
W(−2) = 0 (tw. Bezoute)
Zatem: W(−2) = (−2)3 + k*(−2)2 − 4 = −8 + 4k −4 = 4k − 12
Czyli: W(−2) = 0 ⇔ 4k − 12 = 0 ⇔ k = 3
b) W(x) = x3 + 3x2 − 4
W(x) = x3 − x2 + 4x2 − 4 = x2(x−1) + 4(x2−1) = x2(x−1) + 4(x−1)(x+1) =
= (x−1)(x2+4x+4) =(x−1)(x+2)2
W(x) = 0 ⇔ (x−1)(x+2)2 = 0
I I
x=1 x= −2
13 sty 22:43
Eta:
Mała pomyłka w zad. 1)
Anna ...... ( niedopatrzenie

pozwól ,że poprawię :
dla m= −2 −− równanie jest sprzeczne
bo: 0*x
2−0*x +1 =0 => 1=0 −−− sprzeczność
równanie to nigdy nie ma jednego rozwiązania
14 sty 02:03