przyprostokątne trójkąta
henio: Stosunek pól dwóch trójkątów prostokątnych podobnych jest równy 10. Pole mniejszego trójkąta
jest równe 2, a przyprostokątne większego trójkąta wyrażają się kolejnymi liczbami
naturalnymi. Przyprostokątne mniejszego trójkąta mają długość:
4 sty 22:07
henio: mniejszego trójkąta.
4 sty 22:08
henio: 20=1/2*(y+1)*y <− długość krótszej przyprostokątnej; czy ten nawias jest konieczny?
czy to jest dobry kierunek?
4 sty 22:12
5-latek: Stosunek dwoch pol figur podobnych jest rowny kadratowi skali podobiemstwa
4 sty 22:15
Mila:
Nawias konieczny.
Dobrze przepisałeś treść?
To test wyboru?
4 sty 22:24
4 sty 22:26
henio: zatrzymałem się na etapie y2+y−40=0 ? o>O? delta=161
4 sty 22:27
Mila:
Tu korzystasz z podanych odpowiedzi i sprawdzasz warunki zadania.
k2=10⇔k=√10 skala podobieństwa trójkątów
Licz w którym przypadku pole małego Δ jest równe 2. (A)
Niestety wtedy przyprostokątne dużego Δ nie będą się wyrażać liczbami naturalnymi.
Ciekawe co napisali w odpowiedzi.
4 sty 22:55
henio: wtf, dzięki
4 sty 23:06
Mila:
I co napisali w odpowiedzi?
4 sty 23:13
henio: Aktualnie nie mam do nich dostępu.
4 sty 23:18