Rozwiązać nierówność
klem3ns: |3 − |2x+5|| > 6
Mógłby ktoś to rozwiązać krok po kroku i powiedzieć mi co robię źle?
wychodzi mi x < −4 ⋁ x > −1 x > 4 ⋀ x< −7
jednak w ostatnim nie może być znaku 'i', ponieważ nie może takie rozwiązanie po prostu nie ma
racji bytu..
4 sty 21:58
Adamm: |3−|2x+5||>6
3−|2x+5|>6 lub −6>3−|2x+5|
−3>|2x+5| lub |2x+5|>9
2x+5>9 lub −9>2x+5
x>2 lub −7>x
4 sty 22:00
klem3ns: nie pomyliłeś przypadkiem znaków? przed wartością bezwzględna w środku jest minus
i dlaczego nie rozbiłeś tego '−3>|2x+5|' na dwa przypadku i tego '|2x+5|>9' też na dwa? trzecia
linijka
4 sty 22:06
Jack:
|3 − |2x+5|| > 6
3 − |2x+5| > 6 lub 3 − |2x+5| < − 6
|2x+5| < − 3 lub |2x+5| > 9
sprzecznosc lub 2x+5 > 9 lub 2x+5 < − 9
2x > 4 lub 2x < − 14
x > 2 lub x < − 7
x ∊ (−∞;−7) U (2;∞)
4 sty 22:06
klem3ns: Dzięki Jack, wszystko rozumiem

Mógłbyś wyjaśnić tylko skąd ta sprzeczność |2x+5| < − 3 ?
W przypadku liczb dodatnich oczywiście nierówność jest sprzeczna, ale gdy za x podstawimy
wartości
ujemne większe od −4, to jak najbardziej ona zachodzi..
4 sty 22:11
Jack:
wartosc bezwzgledna "zwraca" wartosci nieujemne
|−4| = 4
|−300| = 300
dlatego nierownosc |2x+5| < − 3 jest sprzeczna, bo wartosc bezwzgledna nigdy nie bedzie
mniejsza od liczby ujemnej.
Najmniej co da wartosc bewzwzgledna to 0, bo |0| = 0
4 sty 22:14
Jack: nie rozumiem twojego postu 22:11.
przeciez jak za iksa damy chocby −20 to mamy
|2*(−20) + 5| = |−40+5| = |−35| = 35
35 nie jest mniejsze od −3
4 sty 22:17
klem3ns: nie uwzględniłem tego, że wartosc bezwzgledna "zwraca" wartosci nieujemne

już wszystko
rozumiem
dzięki wielkie!
4 sty 22:20
Jack:
wartosc bezwzgledna z def. to odleglosc.
Odleglosc nie moze byc ujemna...
4 sty 22:27