matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
ktostam:
Pokazać, że jesli granicą ciągu an jest g, to granicą średniej arytmetycznej wyrazów tego ciągu też jest g. Nie rozumiem skąd się wzięły te dwa warunki w rozwiązaniu, prosiłbym o jakieś komentarze
https://drive.google.com/file/d/0BzDuJGQHllsHajZLRWotMzk5Ulk/view?usp=drivesdk
4 sty 21:46
Adamm:
lim
n→
∞
a
n
= g
a
1
+a
2
+...+a
n
a
n+1
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
= g
n
1
twierdzenie Stolza
4 sty 21:53