xx
Mateusz: Czy ktoś wie może jak to rozwiązać
| 3x−5 | | x−9 | | 3 | |
| − |
| + |
| = |
| 2x−4 | | x+2 | | (x−2)2 | |
13 sty 21:50
dona:
D=R\{2, −2}
wspólny mianownik 2*( x−2)
2 ( x+2)
| (3x−5)*(x−2)(x+2) −( x−9)*2*(x−2)2 +3*2 | |
| = ..... to już dokończ |
| 2(x−2)2( x+2) | |
13 sty 22:10
Mateusz: no właśnie, ale nic mi z tego nie wychodzi, po wymnożeniu licznik się nie rozkłada i nie jest
podzielny przez mianownik. Nie wiem co z tym dalej zrobić
13 sty 22:12
ak1: Doprowadź do wsp. mnianownika
| | 3x−5 | | x−9 | | 3 | |
= |
| − |
| − |
| =
|
| | 2(x−2) | | x+2 | | (x−2)(x−2) | |
| (x+2)(3x−5)−2(x−2)(x−9)−3*2 | |
| =
|
| 2(x+2)(x−2) | |
teraz mnożenie i dzielenie
13 sty 22:14
olinka: Ja uwolniłaby się od mianowników, czyli po prostu pomnożłabym liczniki przez wszystkie
mianowniki.
Zostałoby w pierwszym ułąmku
(x+2 )*(x−2)2*(3x−5)
w drugim
(2x−4)*(x−2)2 *(x−9)
w trzecim
(3x−5)*(x−9)*3
[(x+2 )*(x−2)2*(3x−5)]−[(2x−4)*(x−2)2 *(x−9)] +[(3x−5)*(x−9)*3]=
13 sty 22:22
Mateusz: dziękuję bardzo za pomoc, spróbuję teraz coś z tym zrobić...
13 sty 22:33