Przedstaw wielomian w postaci iloczynu 2 wielomianów
Zdesperowany: Zadanie: Przedstaw wielomian
x
1985 + x + 1
w postaci iloczynu dwóch wielomianów o stopniu niezerowym
Podobno wystarczy dodać i odjąć x
2 ale ja do niczego z tym nie dochodzę

Będę wdzięczny jak ktoś podzieli się rozwiązaniem
4 sty 21:10
Adamm: x1985−x2+x2+x+1
x2(x1983−1)+x2+x+1
x2(x−1)(x1982+...+1)+x2+x+1
x2(x−1)(x1980(x2+x+1)+x1977(x2+x+1)+...+x2+x+1)+x2+x+1
x2(x−1)(x1980+x1977+...+1)(x2+x+1)+x2+x+1
(x2+x+1)(x2(x−1)(x1980+x1977+...+1)+1)
4 sty 21:50
jc: Dwa lata temu, zaproponowałem na specjalny egzamin, takie zadanie:
Dla jakich n wielomian xn+x+1 dzieli się bez reszty przez wielomian x2+x+1.
4 sty 22:53
Adamm: n∊ℕ+
xn−x2+x2+x+1
teraz xn−x2 musi dzielić się przez x2+x+1
dla n=2 mamy rozwiązanie, dla n=1 nie mamy, dla n=3 również nie
teraz niech n>3, wystarczy że xn−2−1 dzieli się przez x2+x+1
xn−2−1=(x−1)(xn−3+xn−2+...+1) teraz
xn−3+xn−2+...+1 musi dzielić się przez x2+x+1
teraz podzielmy to na 3 przypadki
1. n−3=3k, k∊ℕ
x3k+...+1 mamy 3k+1 wyrazów, odejmijmy więc od tego (x2+x+1)(1+x3+..+x3k−3)=
=1+x+...+x3k−2
mamy x3k+x3k−1=x3k−1(x+1) co nie jest podzielne na x2+x+1
2. n−3=3k+1
robimy dokładnie to samo, dostajemy x3k+1+x3k+x3k−1=x3k−1(x2+x+1) co jest
podzielne
przez x2+x+1 zatem dla n będącego liczbą dającą resztę 1 z podzielności przez 3 mamy liczbę
podzielną przez x2+x+1
3. n−3=3k+2
otrzymujemy x3k−1(x3+x2+x+1)=(x2+x+1)x3k−1+x3k+2 co nie jest podzielne przez
x2+x+1
zatem odp. xn+x+1 dzieli się przez x2+x+1 dla n∊{3k+2, k∊ℕ}
4 sty 23:12
Adamm: tam powinno być 1+x+...+x3k−1 , i
1. x3k co nie jest podzielne
2. x3k+1+x3k co nie jest podzielne
3. x3k+2+x3k+1+x3k=x3k(x2+x+1) co jest oczywiście podzielne
4 sty 23:15
Adamm: przepraszam, teraz to jest nieczytelne, spróbuję jeszcze raz
4 sty 23:17
Jack: jc jestes nauczycielem/wykladowca?
4 sty 23:19
jc: Adamm, gratulacje

Zapiszę sobie Twoje rozwiązanie.
4 sty 23:27
Adamm: xn−x2+x2+x+1 jest podzielne przez x2+x+1 tylko jeżeli
xn−x2 jest dla n=2 mamy wielomian 0 który jest podzielny przez x2+x+1
dla n=1 mamy x−x2=x(1−x) który nie jest podzielny przez x2+x+1
dla n=3 mamy x3−x2=x2(x−1) który nie jest podzielny przez x2+x+1
teraz niech n>3, mamy xn−x2=x2(xn−2−1) gdzie xn−2−1 jest wielomianem co najmniej
drugiego
stopnia, żeby wielomian xn−x2 był podzielny przez x2+x+1 musi być xn−2−1, mamy
xn−2−1=(x−1)(xn−3+xn−4+...+1) z kolei żeby ten wielomian był podzielny przez x2+x+1
musi być
xn−3+xn−4+...+1
teraz możemy podzielić na 3 przypadki otrzymując reszty takie jak w 23:15
4 sty 23:27
Benny: Ja to liczyłbym zespolonymi. Ciekawe jaki sposób krótszy?
4 sty 23:31