Złożenie funkcji
Zetor: Wiem , że funkcja 1−x2/1+x2 jest nieokresowa, ale jak to zapisac zeby bylo to udowodnione. No
i jeszcze : czy złożeniem dwoh funkcji nieokresowych daje funkcjie nieokresową? Prosze o
pomoc.
13 sty 21:49
Sabin:
Nie wiem, może po prostu z definicji?
f(x+t) = f(x)
Rozwiązawszy ten układ dostaniesz, że t = 0 lub t = −2x, co przeczy założeniu o t, w związku z
czym funkcja jest nieokresowa.
Tak mi się wydaje...
13 sty 22:13
tkaczu: Zaraz będzie zrobione.
13 sty 23:28
tkaczu: Zacząć należy od tego, żeby przedstawić funkcję w bardziej szlachetnej postaci...
| 1 − x2 | | 2 − (1 + x2) | | 2 | |
| = |
| = |
| − 1 |
| 1 + x2 | | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
Teraz korzystamy z definicji, tak jak podpowiedział mój sąsiad z góry:
f(x) = f(x+t)
| 2 | | 2 | |
| − 1 = |
| − 1 |
| 1 + x2 | | 1 + (x + t)2 | |
| 2 | | 2 | |
| = |
| |
| 1 + x2 | | 1 + (x + t)2 | |
1 + x
2 = 1 + (x + t)
2
1 + x
2 = 1 + x
2 + 2xt + t
2
0 = 2xt + t
2
0 = t * (2x + t)
t = 0 v t = −2x
t = 0 przeczy okresowości w oczywisty sposób
t = −2x nie jest stałą liczbą (jest zależne od x), więc nie może być okresem funkcji
13 sty 23:40