pochodne
zef: Podrzuci ktoś jakąś trudną pochodną do policzenia (ale na poziomie licealnym). Chciałbym
sprawdzić jak to u mnie jest z pamięcią
4 sty 20:53
Metis: f(x)=x2
4 sty 20:55
4 sty 20:55
Benny: Na poziomie licealnym nie ma trudnych pochodnych
4 sty 21:00
zef: | | 1 | | −1(sinx2)−x*(2x*cosx2) | |
[ |
| ]'= |
| = |
| | xsin(x2) | | [xsin(x2)]2 | |
| −sinx2−2x2cosx2 | |
| |
| [xsin(x2)]2 | |
Zgadza się ?
4 sty 21:02
Janek191:
?
4 sty 21:06
Jack: policz całke i sprawdz

dla odswiezenia pamieci
4 sty 21:11
zef: Po takiej przerwie to ja podstawowych całek nie potrafię policzyć a ty mi o takiej mówisz

Sprawdzi ktoś czy wynik się zgadza ?
4 sty 21:13
Jack: jest ok
4 sty 21:17
Mariusz:
Można było policzyć z pochodnej złożenia i iloczynu
| | 1 | |
((xsin(x2))−1)'=− |
| (sin(x2)+2x2cos(x2)) |
| | x2sin(x2) | |
4 sty 21:18
zef: To z jeszcze jedną bym obliczył dla przypomnienia
4 sty 21:18
4 sty 21:22
zef: | π | | π | | 2x−5 | |
| [x2√x(x−5)]'= |
| (2x√x2−5x+x2* |
| )]= |
| 3 | | 3 | | 2√x2−5x | |
| π[2x√x2−5x] | | π[2x3−5x2] | |
| + |
| |
| 3 | | 6√x2−5x | |
Powinno się zgadzać
4 sty 21:27
Jack: fajnie, ze stala zostawiles w spokoju, ale nie wkladaj jej tam dalej,
ten przyklad to jaki moze Ci wyjsc gdy bedziesz liczyc zadanie optymalizacyjne
wtedy nasza stala nie gra roli bo chcemy znalezc maximum, albo cos.
Co do samej pochodnej, to myslalem ze zrobisz tak
| | 1 | |
(x2√x2−5x) = (√x6 − 5x5)' = |
| * (6x5 − 25x4) |
| | 2√x6 − 5x5 | |
4 sty 21:32
zef: Zrobiłem to przez iloczyn, wynik się powinien zgadzać
4 sty 21:34
Jack: tak, jest ok, tyle chodzi mi o postac, gdy bedziesz przyrownywac do zera
to u Ciebie mozesz miec wiecej problemow z tym
4 sty 21:40