Obliczyć granice
Rats: Obliczyć granice
x−>8
x−>1
Proszę o pomoc
4 sty 20:24
Adamm: | | √9+2x−5 | | 9+2x−25 | |
1) |
| = |
| = |
| | 3√x−2 | | (√9+2x+5)(3√x−2) | |
| | (3√x−2)(3√x2+23√x+4) | |
= |
| = |
| | (√9+2x+5)(3√x−2) | |
| | 3√x2+23√x+4 | |
= |
| →1,2 |
| | √9+2x+5 | |
4 sty 20:41
Janek191:
H
| | 4 x3 + 2 x | |
... = lim x→1 |
| = − 2 |
| | 4 x3 −3 x2 − 8 x + 4 | |
4 sty 20:43
Adamm: 2) x
4+x
2−2=(x
2−1)(x
2+2)=(x−1)(x+1)(x
2+2)
x
4−x
3−4x
2+4x=x(x
3−x
2−4x+4)=x(x
2(x−1)−4(x−1))=x(x−1)(x−2)(x+2)
| (x−1)(x+1)(x2+2) | | (x+1)(x2+2) | |
| = |
| →−2 |
| x(x−1)(x−2)(x+2) | | x(x−2)(x+2) | |
4 sty 20:46
Adamm: Janek191, do czego to doszło żeby takie proste granice obliczać Hospitalem
4 sty 20:47
Rats: Adamm: skąd się w pierwszym przykładzie wzięło to w 2 linijce w liczniku bo nie rozumiem...tam
wcześniej wychodzi 2x−16 i nie rozumiem co tam się stało, właśnie tego etapu nie rozumiem...
4 sty 20:58
Adamm: | | 1 | |
a jak byś wyjął niewymierność z mianownika? załóżmy |
| ? |
| | √2+1 | |
z tym postępuje się dokładnie tak samo
4 sty 21:01
Rats: Dziękuję

Dalej jednak nie wiem co się stało z 2x−16

Chociaż gdyby było to w liczniku
wtedy byłoby 0 no ale ja nie rozumiem gdzie to zniknęło.
4 sty 21:15
Adamm: tam na dole zapomniałem o dwójce, pomnóż wynik razy 2
rozwinąłem x−8 ze wzoru a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
4 sty 21:18