Zadanie z treścią pochodna Iloczyn dwóch liczb dodatnich jest 7.
Khalida: Posiadam kilka zadań z treścią na zajęciach wykonywaliśmy podobne z użyciem pochodnych.
zad.1
Iloczyn dwóch liczb dodatnich jest 7. Pierwszą podnosimy do kwadratu i dodajemy do drugiej.
Jaka jest najmniejsza i największa suma.
Moje działania (nie wiem co dalej ):
x∗y=7
y=7x
S=x2+y
x2+7x=S
(x2+7x=S)′
2x−7x2=0
No i tutaj nie wiem co zrobić. Proszę o wykonanie zadania wraz z wyjaśnieniem"krok po kroku"
zad.2
Suma dwóch liczb dodatnich jest 5. Jedną podnosimy do kwadratu i mnożymy przez drugą, jaki jest
największy i najmniejszy iloczyn.
x+y=5
y=5−x
I=x2∗y
I=x∗5−x
I=5x2−x3
(5x2−x3)′
10x−2x2=0
x(10−2x)=0
x1=0; x2=−5
Czy tutaj to oznacza iż x1 jest najmniejszy?
4 sty 20:22
Janek191:
| | 7 | | 7 | |
S '(x) = 2 x − |
| = 0 ⇔ 2 x = |
| ⇔2 x3 = 7 ⇔ x3 = 3,5 |
| | x2 | | x2 | |
⇔ x =
3√3,5
więc
| | 14 | |
S ''( 3√3,5) = 2 + |
| = 6 > 0 |
| | 3,5 | |
Funkcja osiąga minimum dla x =
3√3,5
4 sty 20:33